dimarts, 9 de desembre del 2014

Mongetes del Ganxet amb Botifarra de La Garriga



Avui m’he aixecat amb ganes de posar a coure algun tipus d’aquelles mongetes que vaig anar a veure a l’exposició de varietats antigues de mongetes. La mongeta del Ganxet destaca entre totes elles per  la seva excel·lència, per la seva textura, la seva pell prima i pel seu gust suau i doncs, vaig decidir per posar-ne a l’olla unes quantes d’aquesta varietat.

·         COM BULLIR LES MONGETES?



















Temps d’elaboració.

2 hores.
Ingredients.
·         300 grs. de “mongetes del ganxet”.
·         1 cap d’alls.
·         1 ceba.
·         4 claus d’espècie.
·         2 pastanagues.
·         1 fulla de llorer.
·         Sal


Elaboració.

1.      La nit anterior posem en remull les “mongetes del ganxet” en aigua depurada freda. Posem suficient aigua perquè les cobreixi, hem de pensar que les mongetes creixen la seva mida.
2.      L’endemà posem aigua nova a la cassola, un grapat de sal i es posen al foc baix. El fet de fer servir un foc baix i la sal, és per evitar que es separi la pell de la mongeta.
3.      Quan trenquin a bullir, veurem que es fa una mica de bromera per sobre del aigua, que anirem treien amb una cullera.
4.      Afegim la fulla de llorer, una ceba sencera a on haurem clavat 4 claus d’espècie, 2 pastanagues senceres i un cap d’alls.
5.      Deixem coure durant 2 hores aproximadament a foc lent, intentant evitar que bullin a foc fort, perquè no es trenquin les mongetes.
6. És important no remenar la cassola, sinó sacsejar-la. Ja que les mongetes del ganxet són fràgils i hem d’intentar no trancar-les. Reservem.
7.      Les podem menjar tal com queden després de bullir amb una raig de bon oli, o bé acompanyades amb una botifarra feta a la planxa.



.















ANEM PER FEINA...

Ingredients.

·         600 gr de mongetes del Ganxet
·         4 botifarres mitjanes ben magres
·         100 gr de cansalada viada
·         Oli d’oliva
·         Sal i pebre

Elaboració.

4 racions

Es punxen amb una forquilla les botifarres i se salten a la paella per tots els costats, i es poden deixar que es coguin en el seu propi greix o afegir un raig d'oli d'oliva o, antigament, una mica de llard. S'aparten les botifarres i se salten les mongetes a la mateixa paella, amb el greix de les botifarres i a foc ben viu. S'afegeixen les botifarres per reescalfar-les al darrer moment. Es serveixen les botifarres amb les mongetes al costat com acompanyament.
Sovint es cou una picada de cansalada tallada a trossets petits passats per la paella, després de retirar les botifarres i abans d'afegir les mongetes. També es sol afegir un all i julivert fresc picat.
Si podem fer les botifarres a la brasa molt millor , el gust és diferent.



































El resultat ha estat un plat boníssim, i ple d'energia; La veritat és que va valdre la pena anar a l'exposició per després posar en pràctica tot el que vaig veure.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada