El fenomen blogger es tracta de la
creació de blocs, que cada cop s’extén més i s’està posant molt de moda. No
és res més que un dietari personal, però amb la peculiaritat d’estar publicat a
Internet. Quan algú escriu un dietari acostuma a recollir de manera privada
reflexions i pensaments ordenats de manera cronològica. Els blogs no són privats, la
intenció és que el seu contingut pugui arribar a tothom que ho vulgui llegir.
La persona encarregada de mantenir un blog a Internet s’anomena blogger i l’acció d’actualitzar-lo és el blogging.
Uns dels motius pels quals el fenomen blog ha tingut molt bona acollida a
Internet és el fet que són fàcils de construir i mantenir. Una persona amb
molts pocs coneixements pot actualitzar a diari el seu dietari sense haver de
conèixer llenguatges de programació ni altres coneixements informàtics. Es pot
anar directament per feina, cosa difícil a vegades en el món tan tecnològic en
què vivim actualment.
Les paraules d’un dietari personal s’escriuen sovint des
del cor amb sinceritat.
En el cas dels blocs
de cuina, trobem una àmplia varietat, de cuina tradicional, dedicat
exclusivament a postres i pastisseria, cuina moderna, tapes, entrepans o
simplement cuina del dia a dia de les persones. El més excitant de portar un
bloc de cuina és la interacció que pots arribar a tenir amb altres blogaires
d’arreu del país o fins i tot del món.
Satisfà molt quan
tens molts seguidors que veuen dia rere dia les teves entrades i et comenten i
et recomanen. Els blocs no només et permeten expressar amb llibertat els teus
costums del dia a dia o d’allò què ets fanàtic, tenir un bloc t’obra moltes
portes al món de la publicitat, de la professionalitat i fins i tot pots
arribar a fer diners, ja que si tens un bloc on tens milers de seguidors
d’arreu del món, marques registrades s’interessaran en tu i el contingut del
teu bloc, per a proporcionar-te els seus productes i que tú els facis
“d’altaveu” perquè els teus seguidors es decantaran per a fer servir aquells
productes, així que d’una manera o altra també es una molt bona tècnica de
màrqueting.
Deixant aquests temes enrere, la finalitat principal del bloc és de
lleure, així que he fet una enquesta a vuit blogaires perquè ens expliquessin
la seva experiència dins d’aquest gran món, aquests han sigut: Judith Panadès
de "ElMón de Juju", Rosa Figuerola de "El Plat del dia" , Cristina Hernàndez de "Us en
llepareu els dits", Albert Vilas de " La cuina de sempre" i la Mònica de " Les coses
de Llàbiro". Només dir-vos moltes gràcies per respondre’m i compartir la vostra
experiència amb mi.
Enquesta
als bloggers ‘El bloc s’ha anat convertint en una part important de la meva
vida i que m’ha cambiat molts aspectes d’ella’
Per a quina raó vas decidir
crear el teu bloc de cuina?
Suposo com
tothom, per tenir totes les receptes ben ordenades i a mà
|
En
principi per tenir el meu propi receptari, va ser una cosa una mica
improvisada. I al final s'ha anat convertint en una part important de la meva
vida i que m'ha canviat molts aspectes d'ella. Entre d'altres coses, jo sóc
mestra i gràcies a l'afició que he anat tenint mica en mica per la cuina,
sobretot gràcies al blog, aquest últim any l'he dedicat a estudiar
pastisseria i aquest any que ho seguiré fent :)
|
Per la
meva passió pel món de la cuina i per anar descobrint receptes noves.
|
Para poner
tener mis recetas en un sitio y poder compartirlas con mi familia y mis
seguidores.
|
La meva
germana em va demanar el disseny del seu bloc i vaig haver de crear-me un. Un
cop fet, vaig decidir provar a fer-ne un jo.
|
M'agrada
molt la rebosteria, i vaig decidir recollir totes les receptes que anava
fent, i, de passada, compartir-les amb coneguts i amics.
|
Per
reivindicar la cuina de sempre en un moment en el que sembla que només
importi la cuina mol·lecular i d'autor.
|
Perquè
vaig començar a escriure les receptes a una llibreta per la meva filla quan
sigui gran, el meu marit em va animar a obrir el bloc. Ara és la nostra
llibreta virtual.
|
Molts bloggers comparteixen
l’opinió de que els ha servit per a recopilar receptes i compartir-les amb
família, amics i bloggers en general, però per a la Cristina la creació del
bloc ha significat endinsar-se en un món que l’apassiona i que fins i tot està
estudiant a l’escola d’hosteleria!
Un clar cas d'èxit és el bloc de l’Albert
Vilas “La cuina de sempre”, només cal mirar les visites que té.
Actualment, és el blog personal de cuina escrit en català més visitat de Catalunya amb un promig entre 300.000 i 450.000 visites mensuals. Amb 3 mesos forts arriba a 1.000.000 de visites!
Actualment, és el blog personal de cuina escrit en català més visitat de Catalunya amb un promig entre 300.000 i 450.000 visites mensuals. Amb 3 mesos forts arriba a 1.000.000 de visites!
Amb quina freqüència
publiques al teu bloc?
Molt menys
del que m'agradaria. 1 o 2 vegades al mes
|
Una vegada
a la setmana.
|
Abans cada
dos dies, però actualment des del meu embaràs (tenia nausees i poques ganes
de cuinar..) i la vida frenètica del moment que actualitzo ben poc, un cop al
mes més o menys.
|
Depende
desde 5 a 3 veces por semana
|
actualment
1 publicació a la setmana
|
Quasi cada
dia. Normalment faig unes 5 publicacions a la setmana.
|
Entre 2 i
5 publicacions per setmana. Aquest és un dels èxits del blog.
|
Poca, no
tant com abans ni com voldria, de fet últimament només una vegada al mes.
|
Com podeu veure la
freqüència de publicacions dels blocs ve donada pel temps lliure i la situació
en la que et trobes ja que per pujar una entrada t’hi has de dedicar una bona
estona, posar-te a cuinar, fer les fotos, pujar-les, redactar la recepta... No
tothom té aquest temps però pels qui el tenen es tot un goig.
Et porta molt temps la
publicació de les entrades?
Si
|
Més que la
publicació de les entrades, tota la feina que hi ha al darrere: pensar la
recepta, fer-la, fotografiar-la, fer alguns retocs a les fotos i finalment
redactar l'entrada i publicar-la.
|
entre
20-30 minuts
|
30-60
minutos
|
bastant
|
Entre 20 i
40 minuts.
|
Uns 10
minuts cada recepta i més temps els articles.
|
una mica
|
En general, els bloggers
pensen que pujar una entrada els ocupa bastant temps com a mínim mitja hora,
crec que el és més costós és pensar la recepta, un cop pensada ja vas per
feina, tot depèn també del plat que vulguis fer, no és el mateix fer una
hamburguesa que una crema catalana, ja que hi ha procediments que requereixen
molt més temps de cocció que altres.
De què es tracta al teu
bloc? T'especialitzes en alguna cosa en concret?
De
qualsevol plat de cuina, tan dolç com salat
|
Hi ha una
mica de tot, dolç i salat i sempre miro que siguin receptes que a l'abast de
tothom.
|
receptes
de cuina, però hi predominen les dolçes
|
recetas
solo
|
cuina
|
En
receptes dolces
|
Cuina i
pastisseria tradicional
|
intento
que sigui menjar sa
|
Molts bloggers
s’especialitzen en un àmbit en concret, encara que hi ha també que pugen tot
tipus de receptes, en el cas de la Mònica pretén fer menjar saludable i
relacionar les seves receptes amb una bona dieta equilibrada, altres es
decanten pels dolços i la pastisseria i d’altres en la barreja de plats dolços
i salats.
El teu ofici està relacionat
amb l'àmbit en que has orientat el teu bloc?
No
|
Ara sí :)
|
No. Sóc
psicòloga
|
no
|
no
|
De cap
manera, sóc advocat, res relacionat amb la cuina
|
Actualment
no. Però vaig ser pastiser
|
no
|
En la majoria dels casos,
els bloggers tenen una feina aliena al seu bloc, això ens mostra que tenen el
bloc per pura passió i com una mena de hobby, excepte la Cristina autora del
bloc us en llepareu els dits que es mestra d’educació primària pero li encanta
cuinar i ara estudia a l’escola d’hosteleria Hoffman, et desitjo molta sorti
Cristina perquè arribis lluny en aquest àmbit!
Et vas plantejar algún
objectiu a l'hora de crear el teu bloc?
NO
|
NO
|
SÍ
|
NO
|
NO
|
NO
|
SÍ
|
NO
|
En cas de que sigui
afirmatiu, quin?
- Intentar aportar una aportació extra a nivell econòmic. La meva intenció era aconseguir forçes visites i sobretot publicitat. Però també ho vaig iniciar per aconseguir tenir un recull de totes les meves receptes.
- Difondre el receptari tradicional català. Que qualsevol persona del mon pugui cuinar els nostre plats i que aquesta informació sigui gratuita i accesible arreu. Aquest punt està més ben explicat a la presentació del blog.
Participes a algun repte culinari?
SÍ
|
SÍ
|
SÍ
|
SÍ
|
SÍ
|
SÍ
|
NO
|
SÍ
|
Com podeu veure això dels reptes està de moda! La majoria
dels bloggers participen en algún, la veritat que és una participació molt
interessant, hi ha reptes de tot tipus on mitjantçant el correu electrònic
s’envia el propòsit (normalment una recepta amb un producte concret, o un plat
en concret) i d’aquesta manera pots aconseguir interaccionar amb els altres
participants i crear competència entre tots.
En cas de que sigui afirmatiu, en què consisteix?
A vegades,
Memòries d'una cuinera, algun repte de panarras.com
|
De vegades
participo al "memòries d'una cuinera", que cada mes planteja una
proposta diferent, que tu, si vols, la fas, els hi passes l'enllaç perquè al
final del mes en puguin fer un collage de totes les que s'han fet i així
ajuda a interaccionar i a conèixer altres blogs i a veure que d'una mateixa
recepta, en poden sortir moltes variants diferents.
|
He
participat a memòries d'una cuinera, i d'altres que no recordo.
|
Publicamos
un grupo de amigos blogeros un tema y publicamos todos una receta.
Por ejmeplo aperitivos de navidad y cada uno publica su receta. |
Memòries
d'una cuinera. Un cop al mes proposem fer una recepta calatalana, i els
participants presentem la nostra proposta
|
El
Memòries d'una cuinera i el de Cocineros del Mundo. Es tracta de fer receptes
amb un ingredient concret, proposat per l'organitzador.
|
No sóc
massa partidari de participar en concursos, degut al corporativisme i a la
corrupció que hi ha a tots els nivells. Ho he comprovat en persona i només
participo de projectes socials i campanyes solidàries (gran Recepte, marató,
empreses amb vocació social, etc...).
|
a Memòries
d'una cuinera perquè sóc 1/3 part del bloc. Com he dit ara publico poquet i
aquesta és la meva "obligació" de publicar, sinó potser no trobaria
ni el moment de fer-ho.
|
Com heu pogut veure Memòries d’una cuinera s’enduu el
premi, aquest bloc que proposa reptes és realment interessant, cada mes pugen
una entrada on es proposa el plat a fer, per exemple al mes de setembre van
proposar fer una hamburguesa de qualsevol tipus dolça salada, amb pa o sense
per deixar anar la creativitat i ser agosarats! Al mes d’octubre van proposar
fer panellets com n’és la temporada, la veritat és que plantegen reptes
realment divertits!
Què tens en compte a l'hora de publicar una entrada?
Que segueixi
una recepta atraient, bones fotos i ben explicada
|
Primer que
a casa ens agradi, no publicaria alguna cosa que no ens hagi agradat, i
després que sigui visualment bonica, que cridi l'atenció i que només de
veure-la tinguis ganes de fer-la, de provar-la.
|
originalitat,
atracció i explicar algún tipus d'anècdota o vivència amb aquella recepta. A
més d'una fotografia que faci venir ganes de menjar-s'ho malgrat hagis dinat,
sopat....!
|
que guste
en casa por mayoria cuando la probamos.
|
que les
fotos siguin de qualitat i el text amè
|
Que el
resultat obtingut sigui bo, i també mínimament vistós.
|
Que li
pugui ser d'utilitat a algú aquella informació i que tingui uns mínims de
qualitat i de rigor.
|
Ha de ser
una recepta que m'agradi, amb bons ingredients, sa i que vingui de gust
preparar-la a qui la veu/llegeix. També m'agrada que siguin receptes fàcils,
no gaire llargues d'elaboració i amb ingredients no massa complicats.
Si em trobo amb alguna dificultat a l'hora de fer-ho també m'agrada explicar-ho. També m'agrada donar alternatives a la recepta, ingredients, combinacions... |
Pels bloggers és importantíssim que la recepta agradi
molt i sigui ben original i que es relacioni amb alguna vivència que també
sigui explicada. Molts blocs es caracteritzen per tindre una presentació molt
ben acurada amb receptes ben redactades i una plantilla ben vistosa, això
combinat amb unes bones receptes farà que tinguis molts seguidors!
Amb la creació del teu bloc, has interactuat amb altres
bloggers?
SÍ
|
SÍ
|
SÍ
|
SÍ
|
SÍ
|
SÍ
|
SÍ
|
SÍ
|
Com podeu comprovar, als bloggers els encanta interaccionar
entre ells i estar en contacte, molts d’ells es passen el correu electrònic per
a compartir les receptes entre ells i fer-se preguntes o aclarir dubtes, fins i
tot molts d’ells tenen trobades relacionades amb la seva passió culinària, si t’agrada
és una experiència molt emocionant, qui pensaria que tenir un bloc t’obriria
tantes portes a nivell social, econòmic i professional, això dels blocs és la
canya!
Trobada de blogaires lleidatanes en commemoració del dia de la dona
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada