dilluns, 27 d’octubre del 2014

Nou repte

Hola bloggers!

Avui m'he proposat un repte, intentaré fer plats que incloguin productes quilòmetre 0, és a dir, productes de proximitat.
Visc a Corró d’Avall, un poble enganxat a Granollers, la capital de comarca del Vallès Oriental, aleshores faré servir la màxima varietat de productes del Vallès Oriental en els plats que faré.
Els productes més destacats del vallès són:

VARIETATS ANTIGUES DE TOMÀQUETS DEL VALLÈS

  • ROSA PLE (Llinars del Vallès)


Serveix tant com per amanida com per fer salses. Atesa la seva carnositat I dolçor és adeqüat per fer confitura dolça.

     
  • TOMÀQUET DE PENJAR (La Vall del Tenes)


El tomàquet és de color vermell, acabat en punxeta i formant ramells. Té bona conservació i suca aprofitant tot el tomàquet.




  • MONTSERRAT    


Aquesta varietat de tomaquera antiga presenta la seva forma tradicional amb la seva tonalitat lleugerament rosada.                                             
                         



  • PALOSANTO (Llinars del Vallès/Argentona)    


Varietat de bona mida, apropiada per a fer salses i gaspatxos.




                                   
                        
  • POMETA  (La Garriga)     
Aquesta varietat prové del plantaire de can Pona de La Garriga.  
Té forma de poma, ideal tant com per amanides com per a salses.      





  • COR DE BOU


 Tomàquet de gran presentació, ja que la seva forma de cor permet, un cop llescat, decorar els plats de manera vistosa. Per la seva dolçor i carnositat, se’n pot fer confitura dolça i bones salses.



Al mes d'agost vaig tenir el plaer d'anar a la V fira del tomàquet del vallès, on any rere any ens mostren les varietats antigues de tomàquets recuperades per tal de poder tastar-les i observar la seva qualitat.

A la Fira va haver activitats educatives i lúdiques, per als adults i el més petits, tasts i degustacions, tallers pràctics i visites a l’hort. A més, havien parades de productors de proximitat amb tomàquets, pa, oli i productes elaborats a base de tomàquet.

Les activitats van començar a les 8 del matí, pensant en els més matiners, que van poder fer la primera visita comentada a l’Hort de l’Espelt. Un cop feta la visita, a les 9 del matí, es va poder gaudir d’un esmorzar popular organitzat pel bar del Centre Cívic la Fàbrica. A continuació es va fer un taller pràctic titulat Iniciació al compostatge. Com fer el teu propi compost a càrrec de Llavors Orientals, seguit de la ja tradicional visita a l’hort de l’Espelt.

Les varietats antigues de tomàquet es van poder degustar a 2/4 de 12 del matí i a la 1 del migdia. Un cop acabat l’últim tast, a les 14.15 h, es va poder degustar i veure com els cuiners de CUINAVO, un col·lectiu format per 13 cuiners i restaurants de la comarca que volen apropar els productes locals i de qualitat de la comarca al públic mitjançant accions gastronòmiques, faran una demostració de com han cuinat les tapes que es degustaran.


A mi el que més em va agradar va ser el tast de les varietats de tomàquets on vam poder experimentar l'olor, la dolçor, l'acidesa i la persistència en el paladar de les varietats: Pometa de Santa Eulàlia, Pare Benet, Pometa de Riells, Palosanto, Cor de bou i Rosa Ple.

En aquest tast ens van proporcionar una fitxa on podiem puntuar cada varietat de tomàquet de l'1 al 10 tenint en compte les propietats organolèptiques de cada un d'ells.









MONGETA DEL CARAI

La mongeta del Carai o del pecat és una varietat antiga, blanca, utilitzada per a elaborar mongeta seca i de gran qualitat gustativa. El seu conreu pràcticament havia desaparegut per raons comercials. 
Destaca per la seva gran finor al paladar, amb sensació de plenitud ja que és molt carnosa i el seu alt sabor és, a més, persistent. És molt bona acabada de sortir de l’olla,  com, també, escorreguda i passada per la paella. Apropiada per tota mena de plats guisats, tant en carn com amb peix.
Dels tastos realitzats comparant la mongeta del carai amb d’altres varietats, com ara el ganxet,  s’ha pogut determinar que la potencia del seu gust és superior a la del ganxet i, en termes de farinositat i de duresa de la pell, no és molt superior a la del ganxet.




MONGETA DEL GANXET

Mongetes del Ganxet
Història de la mongeta del Ganxet
La varietat del ganxet, es desconeix quan va ser introduïda a Catalunya, però es pensa que va entrar per Tarragona com a resultat de l’intercanvi comercial amb l’Amèrica Central i del Sud, durant els segles XVIII i XIX, i es difon a partir del litoral del Maresme. 
Molt arrelada sempre a les comarques del Vallès, en els seus inicis la mongeta del ganxet era consumida exclusivament com a menjar de pagès, amb botifarra o col, però d’ençà la seva producció s’ha vist estimulada, en ser objecte de diferents estudis i porjectes de millora, s’ha anat evolucionant en el seu potencial culinari, de manera que ha esdevingut un acompanyant magnífic del bacallà esqueixat, les cloïsses i els calamars o els bolets. Les receptes elaborades amb mongetes del ganxet s’han anat incorporant a les propostes dels restaurants més prestigiosos de la zona i de la resta de Catalunya.
I és que aquestes mongetes són delicioses simplement bullides i amanides amb una mica d’oli d’oliva, o bé d’una manera més elaborada, com a ingredient de nombrosos plats tradicionals (botifarra amb seques, mongetes refregides amb cansalada, empedrat de mongetes amb bacallà, etc...).
          




Mongetes del ganxet D.O.P



















Mongetes “genolls de crist”
Mongetes “floreta”
BOTIFARRA DE LA GARRIGA

















Així doncs, utilitzaré aquests productes i d'altres de proximitat per fer els meus plats.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada